Neem contact op
Neem contact op
Voor dringende vragen is er een directe hulplijn
+31 88 - 430 01 00
Meer informatie ontvangen? Mail naar
info@naris-riskacademy.nl

Training COSO ERM 2017

Expertise gebied Risicomanagement
Niveau Basis
Duur van de cursus 2 dagen
Opleidingskosten € 1.495,-
 • Gratis annuleren binnen 30 dagen
 • Kleine groepen, begeleid door experts

Training COSO ERM 2017: close the gap

Nu het COSO ERM 2017 raamwerk is verschenen, vragen velen zich af:

 • Wat zijn de kernpunten en de belangrijkste veranderingen?
 • Hoe ga je ermee aan de slag?

Tijdens deze training leer je in twee dagen alle ins en outs van deze nieuwe integrale risicomanagement standaard en hoe je deze kan toepassen in jouw organisatie. Het nieuwe COSO-raamwerk ziet risicomanagement als iets van de hele organisatie en niet van een aparte afdeling. Dit betekent nog meer de nadruk op de cultuur en op de integratie met performance en strategie. Aan de hand van praktische voorbeelden krijg je inzicht in hoe je omgaat met besluitvorming en cultuurverandering. Onze trainers hebben de vernieuwde norm vertaald naar praktijkcases.

De leerdoelen:

Na afloop van de training heb je de volgende leerdoelen behaald:

 • Inzicht in de belangrijkste wijzigingen COSO ERM 2017
 • Inzicht in de risicocultuur en risicoperceptie
 • Vaardigheden om risicomanagement onderdeel te laten worden van je strategie
 • Handvatten voor het integraal neerzetten van risicomanagement

Het programma ziet er als volgt uit:

Dagdeel 1: Thema Governance en cultuur

Na een korte introductie van COSO ERM 2017 gaan we direct aan de slag met governance en cultuur, het eerste thema. Hierbij gaat het om heldere taken en verantwoordelijkheden waarbij aandacht is voor cultuur, integriteit en risicobewustzijn.

 • Hoe laat je risicomanagement aansluiten bij de strategie, missie, visie en kernwaarden van de organisatie?
 • Wie heeft welke rol met betrekking tot risicomanagement? Ofwel het vraagstuk van risk governance en structuur van het bestuur, inclusief deelcomités zoals het audit committee.
 • Hoe krijg je individuen en organisatieonderdelen meer betrokken bij risicomanagement en vergroot je het risicobewustzijn?

Dagdeel 2: Thema Strategie en doelbepaling

In het tweede deel staan strategie en doelbepaling centraal. Hoe faciliteer je het management bij het nadenken over de risico’s die verbonden zijn aan de strategie en onderliggende aannames? Hoe faciliteer je een goede discussie over de risicobereidheid en hoe zorg je ervoor dat deze aansluit bij de verwachtingen? Hoe bereken je de risicoreserve die noodzakelijk is en krijg je hier begrip voor?

We maken op basis van de context, strategie en sturing een strategiekaart voor de organisatie, die we meenemen naar het derde thema.

De eerste twee dagdelen worden gegeven door Robert ’t Hart, kerntrainer van de Naris Risk Academy en expert op het gebied van risico-cultuur en het creëren van draagvlak. 

Dagdeel 3: Thema Prestatiemanagement

Hierin zoomen we in op de relatie tussen risicomanagement en prestatiemanagement. Om risicomanagement geen doel op zich te laten zijn dient het te zijn gekoppeld aan de sturing van de organisatie. Als uitgangspunt nemen we de strategiekaart van de organisatie. We leren hoe we snel en efficiënt een risicoanalyse kunnen uitvoeren en welke instrumenten er zijn om risico’s voor de organisatie te identificeren en te analyseren. Daarbij koppelen we de risico’s aan de strategie en de onderliggende belangrijkste activiteiten.

Dagdeel 4: Thema Review en herziening en thema Informatie, communicatie en rapportage

Tijdens het laatste dagdeel beoordelen we de geschiktheid en werking  van het risicomanagement proces. Dit doen we aan de hand van volwassenheidsmodellen en criteria voor het evenwichtig omgaan met risico’s.

Daarna worden de verschillende soorten rapportages toegelicht. Aan de orde komen de informatie, onderliggende data en formats (grafieken, risicocurves en ander beeldmateriaal) die nodig zijn voor het integrale beeld van de risico’s van uw organisatie.

De laatste dagdelen worden gegeven door trainer Marinus de Pooter. Hij is Certified ISO 31000, OCEG en COSO expert.

Data:

2 en 3 december 2019

PE-punten

Deze training biedt het recht op 12 PE-punten.

12

Training COSO ERM 2017

Wat is het COSO-raamwerk?

COSO is het integrale risicomanagementmodel dat is ontwikkeld door The Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission. Sinds de ontwikkeling van de COSO-kubus in 2004 is er veel veranderd. Ketens van dienstverlening zijn complexer en steeds snellere technologische ontwikkelingen maken dat in het afgelopen decennium risico’s anders zijn geworden. Het nieuwe COSO ERM 2017 raamwerk speelt daarop in.

Wat maakt COSO ERM 2017 anders?

De statische kubus is veranderd in een DNA string dat risicomanagement aan de strategie en het prestatiemanagement koppelt. Met het loslaten van de COSO In control kubus wordt de stap naar risico’s nemen onderstreept. Belangrijk, want  juist in deze tijd bedreigen externe risico’s de continuïteit van veel bestaande businessmodellen. De risico’s zorgen daarmee voor noodzakelijke aanpassingen in de strategie. Dit maakt dat risicomanagement steeds belangrijker wordt gevonden, ook door het c-level en dat is waar COSO ERM 2017 ook de bal neer gaat leggen.

COSO ERM 2017 als onderdeel van de cultuur

Goed risicomanagement is namelijk geen feestje van de interne auditors of controllers. Het is iets van de hele organisatie. Het betrekken van het management is daarom van groot belang voor het slagen ervan. Het is namelijk niet alleen een checklist die moet worden afgevinkt om compliance te zijn, maar een cultuur die aansluit bij de waarde en strategie van de organisatie.

Strategisch risicomanagement en COSO

Het nieuwe raamwerk dwingt om meer strategisch risicomanagement toe te passen, maar hoe vertaal je dat door in jouw organisatie? Hoe dicht jij de gap die nu is ontstaan door de COSO ERM 2017 standaard? En hoe kan COSO ERM 2017 concreet helpen bij het strategisch inrichten van risicomanagement? Je krijgt tijdens de training concrete handvatten hoe je risicomanagement naar het strategische niveau kan tillen. Aan de hand van de vijf stappen uit het COSO model maken we deze concreet en vertalen we deze naar de praktijk.

Studiebelasting

De training heeft een gemiddelde groepsgrootte van 13 deelnemers. Op de contacturen na is geen sprake van extra studiebelasting. Je ontvangt de studiematerialen tijdens of na de cursusdag en aan het einde van de training krijg je een certificaat als bewijs van deelname. Bekijk het programma voor meer informatie over de training.

Data:

2 en 3 december 2019

Strategisch risicomanagement training

Waarom Naris Risk Academy?

Bij Naris Risk Academy zijn we volledig gericht op alles wat te maken heeft met risk management. We hebben al ruim 15 jaar ervaring in het risicomanagementproces en werken met inspirerende en ervaren docenten. Al onze docenten beschikken over ruimte praktijkervaring, waardoor ze zeer goed in staat zijn om jou tijdens deze training handvatten aan te reiken voor succesvol risicomanagement. Onze training COSO ERM 2017 is praktijkgericht en je gaat dan ook zo veel mogelijk aan de slag met situaties waar jij zelf mee te maken hebt. We werken in met kleine groepen, zodat we elke deelnemer zoveel mogelijk individuele aandacht kunnen geven. Ook na afronding van de training is het altijd mogelijk vragen te stellen aan de docenten. Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de training COSO ERM 2017? Neem dan gerust contact op met onze programmamanager.

Toon meer informatie

Voor wie is deze training bedoeld?

Je hebt in je dagelijkse werkzaamheden te maken met risicomanagement. Of dat nu vanuit je rol als manager, financial of business controller, risicomanager of internal auditor is. Je wilt graag concreet aan de slag met het COSO ERM 2017 raamwerk.

Meer informatie of advies op maat? Neem contact op met programma management via info@naris-riskacademy.nl.

Incompany training COSO ERM 2017

Heerst er binnen jouw organisatie een specifieke opleidingsbehoefte? Ben je op zoek naar een training risicomanagement die precies past bij jouw organisatiedoelstellingen en ontwikkeling? Kijk dan ook eens op onze incompany pagina.

Docent Marinus de Pooter geeft alvast enkele tips... Lees meer

Contact met onze programma manager

Robert 't Hart
T: +31 88 430 01 00
M: info@naris-riskacademy.nl

Wanneer wordt deze training gegeven?

Startdatum:2 december 2019
Tijd: 9.30 uur
Plaats: Utrecht e.o.
Deelname:Inschrijven | Optie
 

Opleiding details

Expertise gebied
Risicomanagement
Niveau
Basis
Duur van de cursus
2 dagen
Opleidingskosten
€ 1.495,-

Inschrijven